Belastingaangifte na scheiding
Wanneer u uit elkaar gaat, heeft dit grote gevolgen op meerdere vlakken zoals emotioneel, sociaal en financieel. Maar dit heeft ook fiscale consequenties, dat in de praktijk vaak tot fouten in de belastingaangifte leidt. Waar moet je fiscaal op letten als je uit elkaar gaat? Aan meer zaken dan je misschien zou denken, en vaak is het ook fiscaal erg ingewikkeld.
Echtscheiding en alimentatie
De fiscale verwerking van de alimentatie gaat in de praktijk wel goed. Kinderalimentatie is onbelast voor de ontvanger en niet aftrekbaar voor de betaler. Kinderalimentatie heeft dus geen fiscale gevolgen. Daarentegen wordt de partneralimentatie bij de ontvanger belast als inkomen en bij de betaler is deze fiscaal aftrekbaar. Partneralimentatie wordt als brutobedrag betaald. Ingewikkelder wordt het als de partneralimentatie als een bedrag ineens wordt afgekocht.
Echtscheiding en hypotheekrente
Nog complexer wordt het bij de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente, waar in de praktijk veel fouten bij worden gemaakt. De woning blijft nog een tijd gezamenlijk eigendom, terwijl één van beide partijen de woning vaak heeft verlaten. De fiscale aftrekbaarheid levert hierbij complicaties op.
Echtscheiding en boedelverdeling
Tenslotte kan een scheve boedelverdeling fiscaal gezien een schenking opleveren, waarover mogelijk schenkbelasting verschuldigd is aan de fiscus.
Kortom, in de praktijk leidt een scheiding tot allerlei “uitdagingen” waaronder ook fiscale voetangels. Ik kan u daarbij helpen om u door het fiscale bos weer de juiste weg te vinden.