Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

Wanneer u in een verpleeghuis wordt opgenomen, moet u een eigen bijdrage betalen. In de eerste vier maanden wordt een lage eigen bijdrage berekend van maximaal €862,00 per maand. In de meeste gevallen wordt daarna een hogere bijdrage in rekening gebracht dat al snel duizenden euro’s per maand kost. Achterliggende idee hiervan is dat het hele inkomen naar de zorginstelling gaat, uitgezonderd een beetje zakgeld en geld voor noodzakelijke uitgaven. Daar bovenop betaalt u een deel van uw vermogen als eigen bijdrage. Vooral dit laatste wordt in de praktijk als onrechtvaardig ervaren. Behalve dat, roept ook de periode waarover de eigen bijdrage wordt berekend (namelijk de financiële gegevens van twee jaar oud), veel vragen op. Welke vragen kom ik zoal tegen:

  • hoeveel moet ik betalen aan eigen bijdrage?
  • mijn inkomen en vermogen zijn in de afgelopen twee jaren gewijzigd. Kan ik iets doen aan de berekening?
  • kan ik de eigen bijdrage verlagen door een vermindering van mijn inkomen of mijn vermogen? Hoe doe ik dat?
  • wie kan mij hierbij helpen?

Ik kan u hierbij helpen. De antwoorden op de andere vragen vergt maatwerk, waarvoor ik graag een afspraak met u maak.

In het algemeen begrijpen mensen dat een verpleeghuis niet gratis is en daarvoor een eigen bijdrage betaald moet worden. In de praktijk hebben veel mensen wel grote moeite met de eigen bijdrage uit het vermogen. Mensen met veel vermogen betalen namelijk een veel hogere eigen bijdrage dan mensen met een laag of geen vermogen. Zo betaalt iemand die zelf spaargeld opzij heeft gezet voor later, een veel hogere bijdrage dan iemand met een regulier pensioen zonder vermogen.

Voor wie dit een doorn in het oog is, neem dan direct contact met mij op. Dan kunnen we samen de mogelijkheden bespreken om dit op te lossen en de eigen bijdrage te verlagen.

Neem contact op





    Belastingaangifte specialisaties